Monday, March 9, 2015

Schrijfdanskoffer gespot op kamp


Vanaf de paasvakantie kan je op elk kleuterkamp een schrijfdanskoffer terugvinden. In de koffer vind je allerhande materiaal om kleuters op een leuke manier schrijfbewegingen te laten maken op muziek. Als ze echt leren schrijven, hebben ze de verschillende bewegingen al onder de knie dankzij de schrijfdans. Wij staan alvast te springen om jullie bezig te zien met schrijfdans! Ben je nog niet bekend met schrijfdans? Lees dan zeker verder voor meer informatie.


Voorbereiding op het echte werk


Met schrijfdans leren kleuters verschillende bewegingen die je ook gebruikt wanneer je schrijft. Deze bewegingen leren ze spelenderwijs en in het thema van het kamp.

Bij het kamp 'bubbels en bellen' leren ze ronden door bellen te tekenen, terwijl ze bij het kamp 'curieuzeneuzen' hun rechten en ronden oefenen door een cadeautje te tekenen. Naast rechten en ronden leren ze ook doorgaande lijnen, arcades en guirlandes spelenderwijs.

Door de bewegingen reeds in te oefenen, zullen ze in het eerste leerjaar sneller de verschillende letters kunnen schrijven. Kleuters kunnen hiermee hun energie kwijt en ze zijn creatief bezig. Bovendien is het gewoon superleuk, zowel voor monitoren als kleuters. Alle kleuterdraaiboeken werden aangevuld met 3 nieuwe schrijfdansactiviteiten. Geweldig toch?

Schrijfdansen, hoe doe je dat?


Met de koffer die je op onze kleuterkampen kan terugvinden, kan je de schrijfmethode schrijbelen aanleren aan de kleuters. Je kan op twee manieren schrijbelen: grootmotorisch en kleinmotorisch.

Grootmotorisch schrijbelen

Grootmotorisch schrijbelen is een schrijfmethode waarbij je grote bewegingen in de lucht maakt. De kleuters maken de bewegingen op muziek omdat in schrijven ook een bepaald ritme zit. Er zit een schrijfdans cd en usb in de schrijfdanskoffer zodat de kleutermonitor de gepaste muziek kan opzetten.


Kleinmotorisch schrijbelen

De volgende stap in de schrijfdans is kleinmotorisch schrijbelen. Dezelfde bewegingen als bij grootmotorisch schrijbelen worden uitgevoerd op een groot vlak. Bijvoorbeeld met krijt op de speelplaats, rechtstreeks op een tafel of op een groot stuk papier. Om het leuker te maken kunnen de kleuters schilderen of tekenen met verschillende voorwerpen en materialen die in de schrijfdanskoffer zitten. Zo kunnen ze schilderen met scheerschuim, sponsjes, oorstokjes of wasknijpers.

Wil je graag meer info? Op al onze monitorenbriefings komt de schrijfdanskoffer uitgebreid aan bod. Mocht je hierover nog meer vragen hebben, kan je ze dus zeker op jouw briefing stellen

Sta je te springen om aan de slag te gaan met de schrijfdanskoffer? Hier vind je alvast een voorproefje.


1 comment:

  1. Hallo,
    Ik vind het idee van de schrijfdanskoffer een leuk idee!
    Ik ben zelf kleuterjuf en wil graag weten hoe jullie dat precies hebben aangepakt... wat houdt dat in...
    Kan ik daar meer over weten?
    Uiteraard zelf met schrijfdans ook ervaring maar vroeg me af hoe jullie het verruimen naar koffer en dergelijke!

    ReplyDelete